Pizza turecka - Lahmacun

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis kucharza restauracji tureckiej Maho w Warszawie

Pizza turecka - Lahmacun

Składniki:

Pizza turecka - Lahmacun

 

  • Farsz

 

 

  • Ciasto (na 4 duże pizze)

 

Sposób przygotowania:

Pizza turecka - Lahmacun
Piekarnik rozgrzać do temp. 240 stopni. Ciasto wyrobić z wodą, olejem, drożdżami, odstawić do wyrośnięcia. Przygotować farsz: zmielić mięso, pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, dodać posiekaną zieloną pietruszkę, sól i pieprz. Z ciasta wyrobić płaskie placki uformowane w lekką łódeczkę, z zawiniętymi ku górze brzegami. Nałożyć farsz. Piec ok. 10 minut.