marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza w czterech smakach.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto na pizzę wyrobić,zagnieść i nakryć ściereczką dać do wyrośnięcia na 2 h.Po wyrośnięciu rozciągnąć na blasze,nadziać i piec 25-30 min.

Pizza w czterech smakach.

Składniki:

Pizza w czterech smakach.

 

  • 200 g.mąki,
  • 40 dag.drożdży,
  • 1/3 letniej wody,
  • łyżka soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka cukru,
  • mąka do podsypania.
  • Nadzienia:
  • 15 deko pieczarek,
  • ser parmezan tarty,
  • 5 deko suszonych pomidorów,
  • puszka anchois,
  • oliwki czarne lub zielone,
  • papryczka pepperoni zielona w strąku,
  • 1 papryka cała słodka,
  • 2 średnie cebule lub szalotki,
  • garstka suszonych ziół,
  • curry sproszkowane,
  • tłuszcz do formy.

Sposób przygotowania:

Pizza w czterech smakach.
Drożdże rozgnieść z cukrem,zalać letnią wodą i odstawić na 5 min.Mąkę przesiać i wsypać do miski z drożdżami,dodać dwie łyżki oliwy,łyżkę soli i wyrabiać,a potem zagnieść w kulę,nakryć ściereczką i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.Pi-
-eczarki pokroić i obsmażyć na maśle,strąki papryki umyć i pokroić,oliwki osączyć,cebule lub szalotki obrać,umyć i pokroić w piórka lub na plasterki,ser zetrzeć lub mieć gotowy starty,pomidory suszone wyjąć na sitko,osączyć z oleju.Blachę natrzeć tłuszczem roślinnym lub olejem i rozgrzać piekarnik do 200 st.C.Ciasto rozprowadzić na blasze rękoma i nadziewać każdy prostokąt cias-
-ta inaczej,np.na jednym kłaść duszone pieczarki,cebulę,pepperoni
a na kolejnych resztę składników,aby się różniły.Wstawić do piek-
-arnika i piec 25-30 min.Podawać od razu.