SUPERPRZEPIS

Pizza wg włoskiej receptury

  • 2
  • LIDZIA
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pizza wg włoskiej receptury Więcej zdjęć (3)

Najpopularniejsze danie włoskie.

Składniki:

Pizza wg włoskiej receptury

 

  • mąka pszenna 35 dkg
  • drożdże 3,5 dkg
  • cukier, sól po 0,5 łyżeczki
  • letnia woda 0,5 szklanki
  • olej 3-4 łyżki
  • szynka, salami plastry
  • papryka 1 pokrojona w paski
  • pomidor 1 pokrojony w drobne cząstki
  • cebula 1 pokrojona w piórka
  • pieczarki 2-3 pokrojone w plastry
  • kukurydza z puszki
  • ser żółty 25 dkg
  • koncentrat pomidorowy + ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Pizza wg włoskiej receptury

Drożdże rozczynic z cukrem i połową wody. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoją swoją objętośc). Do miski wspypac mąkę, sól, dodac wyrośnięte drożdże, resztę wody, olej i wyrobic ciasto, by odstawało od ścianek naczynia. Przykryc ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce, by wyrosło. W tym czasie przygotowac dodatki, zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Gomułkę wyłożyc na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowac na kształt formy i ułożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej olejem. Ciasto posmarowac koncentratem wymieszanym z ziołami i układac dodatki. Posypac startym serem, skropić masłem i upiec w piekarniku w 180 stopniach (ok. 30-40 minut). Podawac z sosem czosnkowo-bazyliowym lub keczupem.

Pizza wg włoskiej receptury
Gotowa
Pizza wg włoskiej receptury
Przygotowanie składników ciasta na pizzę - mąka