Sposób przygotowania:
Pizza wg włoskiej recepturyDrożdże rozczynic z cukrem i połową wody. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoją swoją objętośc). Do miski wspypac mąkę, sól, dodac wyrośnięte drożdże, resztę wody, olej i wyrobic ciasto, by odstawało od ścianek naczynia. Przykryc ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce, by wyrosło. W tym czasie przygotowac dodatki, zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Gomułkę wyłożyc na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowac na kształt formy i ułożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej olejem. Ciasto posmarowac koncentratem wymieszanym z ziołami i układac dodatki. Posypac startym serem, skropić masłem i upiec w piekarniku w 180 stopniach (ok. 30-40 minut). Podawac z sosem czosnkowo-bazyliowym lub keczupem.
Clunia
LIDZIA