gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pizza wiejska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza z dużą ilością kiełbasy, cebuli i pomidorów na kruchym cienkim cieście. Polecam z ulubionym sosem.

Pizza wiejska

Składniki:

Pizza wiejska

Ciasto;

  • 1 łyżka suchych drożdży (12 g),
  • 1,5 szklanki letniej wody,
  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1,5 łyżeczki soli

 

  • Szklanka sosu pomidorowego lub ketchupu,
  • 3 pomidory,
  • 1 duża cebula,
  • 250 g dowolnej kiełbasy,
  • 200 g sera,
  • oregano i bazylia do smaku.

Sposób przygotowania:

Pizza wiejska
Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, mieszamy.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Musi być gładkie i elastyczne.

Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto wykładamy na blaszkę piekarnikową.

Smarujemy sosem.

Pomidory kroimy w plastry,

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na sos wykładamy pomidory, cebulę i kiełbaskę.

Posypujemy serem, oregano i bazylią.

Pieczemy około 40-45 minut w 190 stopniach.

Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego ;) 

Tagi:

pizza