Niki22

Niki22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Pizza wiejska z maślakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Drożdżowa pizza na grubym spodzie z dodatkami, które kojarzą mi się ze staropolską kuchnią. Po prostu pycha :)

Pizza wiejska z maślakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza wiejska z maślakami

 

 

  • Farsz:
  • maślaki 25 dag
  • kiełbasa swojska 1 laska
  • cebula biała 2 sztuki
  • ogórek konserwowy 4 sztuki
  • sos do pizzy 1 porcja
  • ser gouda 20 dag

Sposób przygotowania:

Pizza wiejska z maślakami
Wykonanie: 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i oleju wraz z cukrem oraz solą. Mąkę mieszamy z czosnkiem staropolskim w proszku. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odklejać się od dłoni. Po tym czasie zostawiamy aby odpoczęło na około 30 min. 2. Kiedy ciasto odpoczywa powinniśmy zrobić farsz.Cebulę należy obrać i pokroić w piórka a następnie zeszklić na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kiełbasę swojską pokroić w talarki i dorzucić do cebuli, całość chwilę dusić. W tym czasie mrożone lub świeże i obrane maślaki obgotować. Ser zetrzeć na tarce, a ogórka pokroić w półokręgi. 3. Połowę ciasta rozprowadzić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na rozłożonym cieście rozprowadzić pomidorowy sos do pizzy. 4. Następnie połowę pokrojonych ogórków oraz połowę ciepłego farszu (grzyby,cebulę i kiełbasę) rozkładamy równomiernie na pizzy. Całość posypujemy startym serem i przyprawą do pizzy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 20 min. Smacznego :)
Pizza wiejska z maślakami
Rozpuszczone drożdże w wodze i oleju z cukrem.
Pizza wiejska z maślakami
Obieramy białą cebulę i siekamy ją w piórka.
Pizza wiejska z maślakami
Wszystkie składniki tj cebulę, kiełbasę swojską i maślaki wspólnie chwilę dusimy
Pizza wiejska z maślakami
Ciasto dzielimy na 2 części i rozprowadzamy w formie.