Sposób przygotowania:
Pizza wiejska z maślakami
Wykonanie: 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i oleju wraz z cukrem oraz solą. Mąkę mieszamy z czosnkiem staropolskim w proszku. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odklejać się od dłoni. Po tym czasie zostawiamy aby odpoczęło na około 30 min. 2. Kiedy ciasto odpoczywa powinniśmy zrobić farsz.Cebulę należy obrać i pokroić w piórka a następnie zeszklić na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kiełbasę swojską pokroić w talarki i dorzucić do cebuli, całość chwilę dusić. W tym czasie mrożone lub świeże i obrane maślaki obgotować. Ser zetrzeć na tarce, a ogórka pokroić w półokręgi. 3. Połowę ciasta rozprowadzić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na rozłożonym cieście rozprowadzić pomidorowy sos do pizzy. 4. Następnie połowę pokrojonych ogórków oraz połowę ciepłego farszu (grzyby,cebulę i kiełbasę) rozkładamy równomiernie na pizzy. Całość posypujemy startym serem i przyprawą do pizzy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 20 min. Smacznego :)