Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Domowa pizza wiejska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowa pizza smakuje zupełnie inaczej niż ta z pizzerii. Moim zdaniem jest dużo lepsza.

Domowa pizza wiejska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa pizza wiejska

 

  • 2 szklanki mąka,
  • 1/2 łyżeczki Sól,
  • 3 dag drożdże,
  • 1/2 szklanki mleko,
  • 4-5 łyżek woda,
  • 1 sztuka jajko,
  • 3 łyżki keczup,
  • 10 sztuk pieczarki,
  • 10 dag wędlina,
  • 10 dag ser żółty,
  • 2 łyżki oliwa,
  • 1/2 sztuki cebula,
  • 1/2 łyżeczki cukier,
  • 1 łyżka olej,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Domowa pizza wiejska
W letnim mleku wymieszanym z wodą rozprowadzić drożdże, dodać łyżkę mąki i cukier. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać do niej wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, jajko, wyrobić ciasto dodając olej. Podczas wyrabiania w miarę potrzeby dodać mąkę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość należy uformować z niego placek, delikatnie zawinąć brzegi. Ciasto posmarować keczupem( można użyć także sosu włoskiego), na pizzy ułożyć dodatki. Na oliwie poddusić cebulę oraz pieczarki. Doprawiając je do smaku solą oraz pieprzem. Pizzę piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Domowa pizza wiejska
Domowa pizza wiejska
Domowa pizza wiejska
Domowa pizza wiejska
Domowa pizza wiejska
Domowa pizza wiejska
Domowa pizza wiejska
Domowa pizza wiejska