olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Pizza z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Własnoręcznie wykonana pizza nie musi być trudna. Moja pizza zawsze się udaje oraz wyjątkowo smakuje.

Pizza z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z boczkiem

 

  • 10 g drożdży
  • 1 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml wody
  • 100 gram boczku wędzonego
  • ¼ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek ketchupu
  • 50 gram sera morskiego
  • ½ papryki czerwonej
  • ¼ łyżeczki oregano
  • 50 gram salami

 

Sposób przygotowania:

Pizza z boczkiem
Drożdże kruszę, po czym dodaję do wody i mieszam aż do rozpuszczenia. Następnie dodaję cukier, mąkę, oliwę i zagniatam ciasto. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Po upływie godziny ciasto rozciągam, po czym umieszczam je na blaszce i smaruję ketchupem uprzednio połączonym z oregano. Następnie na warstwie ketchupu układam kawałki sera oraz plastry boczku. Na pizzę nakładam pokrojoną paprykę czerwoną, cebulę, plastry salami oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pizzę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180C po czym piekę ją przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika pizzę kroję na kawałki i przekładam na talerze.
Pizza z boczkiem
Drożdże kruszę, po czym dodaję do wody i mieszam aż do rozpuszczenia. Następnie dodaję cukier, mąkę, oliwę i zagniatam ciasto.
Pizza z boczkiem
Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
Pizza z boczkiem
Po upływie godziny ciasto rozciągam, po czym umieszczam je na blaszce i smaruję ketchupem uprzednio połączonym z oregano. Następnie na warstwie ketchupu układam kawałki sera oraz plastry boczku.
Pizza z boczkiem
Na pizzę nakładam pokrojoną paprykę czerwoną, cebulę, plastry salami oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.