edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smak rukwi wodnej jest lekko ostrawy, nieco podobny do rzodkiewki. Świetnie skomponował się z pozostałymi składnikami pizzy.

Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią

 

  • SKŁADNIKI NA PIZZĘ ŚREDNICY 32 CM:
  • 45 dag surowego ciasta na pizzę - u mnie tym razem kupne
  • 3 łyżki sosu pomidorowego – użyłam domowego z przepisu:
  • https://gotujmy.pl/sos-pomidorowy-do-sloikow-ala-ketchup,przepisy-sosy-przepis,223362.html
  • łyżka oleju
  • 20 dag boczniaków
  • 12,5 dag mozzarelli w zalewie
  • 10 dag pieczonego mięsa z uda kurczaka
  • przyprawa forest blend w młynku (skład: pieczarki,
  • natka, tymianek, rozmaryn, pieprz, czosnek, cukier)
  • liście rukwi wodnej do obsypania po upieczeniu

Sposób przygotowania:

Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią
Ciasto rozciągnąć na powierzchnię blaszki o średnicy 32 cm, ponakłuwać widelcem. Posmarować sosem pomidorowym. Boczniaki oczyścić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, aż zmniejszą objętość i lekko się zrumienią. Mięso kurczaka obrać z kości. Na cieście rozłożyć najpierw podartą w kawałki, osączoną z zalewy mozzarellę, a następnie kawałki kurczaka i boczniaki. Wierzch oprószyć przyprawą forest blend. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem. Upieczoną pizzę pokroić na kawałki, przed podaniem posypać listkami rukwi.
Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią
Ciasto rozciągnąć na powierzchnię blaszki o średnicy 32 cm, ponakłuwać widelcem.
Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią
Boczniaki oczyścić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, aż zmniejszą objętość i lekko się zrumienią.
Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią
Na cieście rozłożyć najpierw podartą w kawałki, osączoną z zalewy mozzarellę, a następnie kawałki kurczaka i boczniaki.
Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem.