Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pizza z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pizza z boczkiem i boczniakami wymaga dość dużo pracy ale efekt jest rewelacyjny. Można ją podawać z ketchupem.

Pizza z boczniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z boczniakami

 

Sposób przygotowania:

Pizza z boczniakami
Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojony w krążki por, dodać pokrojoną w słupki paprykę i boczniaki, podsmażyć. Doprawić do smaku przyprawą jarzynka, pieprzem i przyprawą maggi. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, wlać ciepłą wod, wsypać 2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać 5-10 minut. Odłożyć do wyrośnięcia. Następnie wlać oliwę, wyrobić, przykryć folią i pozostawić na 40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na 1 duży lub 2 mniejsze krążki. Ciasto posmarować ketchupem, posypać ziołami prowansalskimi. Wyłożyć przygotowany farsz, ułożyć pokrojony w plasterki boczek, posypać startym serem. Włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 10-15 minut.
Pizza z boczniakami
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą
Pizza z boczniakami
Z boczniaków papryki i pory przygotować farsz
Pizza z boczniakami
Ciasto rozwałkować posmarować ketchupem ziołami wyłożyć farsz
Pizza z boczniakami
Ułożyć plasterki boczku i posypać startym żółtym serem