Sposób przygotowania:
Pizza z boczniakami
Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojony w krążki por, dodać pokrojoną w słupki paprykę i boczniaki, podsmażyć. Doprawić do smaku przyprawą jarzynka, pieprzem i przyprawą maggi. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, wlać ciepłą wod, wsypać 2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać 5-10 minut. Odłożyć do wyrośnięcia. Następnie wlać oliwę, wyrobić, przykryć folią i pozostawić na 40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na 1 duży lub 2 mniejsze krążki. Ciasto posmarować ketchupem, posypać ziołami prowansalskimi. Wyłożyć przygotowany farsz, ułożyć pokrojony w plasterki boczek, posypać startym serem. Włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 10-15 minut.