Sposób przygotowania:
Pizza z caprese i anchois
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz zalać letnią wodą. Odstawić na kwadrans pod przykryciem, a następnie dodać odmierzoną i przesianą mąkę, oliwę oraz dwie łyżeczki soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, nakryć czystą ściereczką oraz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę. Serek caprese wypakować i spomiędzy plastrów wyjąć folię, pomidory suszone wyjąć na miseczkę łyżeczką, oliwki odsączyć, a anchois w razie potrzeby również. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić lekko olejem roślinnym, wyrośnięte ciasto rozwałkować, posypując mąką pod spód i wylepić nim blachę. Pokroić zielonym sosem tabasco, wyłożyć plastrami sera caprese i koreczkami anchois oraz oliwkami i suszonymi pomidorami. Zioła niekoniecznie, bo suszone z zalewy pomidorki nimi pachną, chyba jak kto woli dodać więcej. Wstawić blachę z ciastem na 30 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić i spożywać. Smacznego!