Pizza Caprese z pomidorami, świeżą mozarellą i Pesto bazyliowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Metoda wykonania dania: W metalowej misce łączymy drożdże z cukrem, solą i odrobiną mąki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozos

Pizza Caprese z pomidorami, świeżą mozarellą i Pesto bazyliowym

Składniki:

Pizza Caprese z pomidorami, świeżą mozarellą i Pesto bazyliowym

 

  • Składniki ciasta:
  • Drożdże świeże ½ kostki
  • Ciepła woda 140 ml
  • Mąka pszenna 280 g
  • Oliwa z oliwek 5 g
  • Cukier 5 g
  • Sól 5 g
  • Składniki sosu:
  • Pomidory pelatti 100 g
  • Oregano ½ łyżeczki
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Cukier, sól, pieprz do smaku
  • Pozostałe składniki dania:
  • Pomidorki koktajlowe 28 sztuk
  • Świeża mozarella 4 kulki
  • Mozarella żółta 100 g
  • oliwek 60 ml, czosnek 1 ząbek, parmezan 10 g, orzechy piniowe lub włoskie 10 g, sól)

Sposób przygotowania:

Pizza Caprese z pomidorami, świeżą mozarellą i Pesto bazyliowym
Metoda wykonania dania:

W metalowej misce łączymy drożdże z cukrem, solą i odrobiną mąki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą wodę, mąkę i oliwę z oliwek. Mieszamy na jednolitą elastyczną masę i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Metoda wykonania sosów:

Przygotowujemy sos pomidorowy dusząc w rondlu na oliwie z oliwek zmiksowane pomidory pelatti z cukrem, solą i oregano. Przygotowujemy też Pesto z wyżej wymienionych składników, miksując je na zimno ze sobą.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę w misce, dzielimy na cztery porcje, formujemy kulki i rozwałkowujemy na okrągły placek. Smarujemy go lekko sosem pomidorowym i układamy na każdej pizzy po czternaście połówek pomidorków koktajlowych i równomiernie rozkładamy plasterki świeżej mozarelli. Posypujemy całość niewielką ilością tartej mozarelli i układamy na wcześniej rozgrzanych kamieniach do grillowania pizzy. Grillujemy, a następnie przekładamy na talerz i polewamy Pesto bazyliowym. Kroimy jak tort na 8 kawałków.