Sposób przygotowania:
Pizza z anchois
Drożdże mieszamy z woda i cukrem i odstawiamy na 10 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy elestyczne ciasto. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i z każdą z nich rozwałkowujemy podsupując mąką. Brzegi ciasta zawijamy do środka, aby zapobiec wypływaniu sosu pomidorowego. Ciasto smarujemy oliwą z oliwek, po czym rozsmarowujemy na nim przecier pomidorowy. Posypujemy startym żółtym serem. Na serze układamy anchois i kawałki mozarelli. Posypujemy oliwkami i kaparami. Pizzę pieczemy około 10-15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.