MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Pizza z anchois

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizza z anchois i kaparami na cienkim i kruchym cieście

Pizza z anchois Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z anchois

 

  • 350 gram mąki
  • 7 gram suchych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka oliwy + łyżka oliwy do posmarowania ciasta
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • anchois
  • ser żółty (np. mozarella, cheddar, gouda)
  • oliwki
  • kapary
  • przecier pomidorowy

Sposób przygotowania:

Pizza z anchois
Drożdże mieszamy z woda i cukrem i odstawiamy na 10 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy elestyczne ciasto. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i z każdą z nich rozwałkowujemy podsupując mąką. Brzegi ciasta zawijamy do środka, aby zapobiec wypływaniu sosu pomidorowego. Ciasto smarujemy oliwą z oliwek, po czym rozsmarowujemy na nim przecier pomidorowy. Posypujemy startym żółtym serem. Na serze układamy anchois i kawałki mozarelli. Posypujemy oliwkami i kaparami. Pizzę pieczemy około 10-15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Pizza z anchois
Z suchych drożdży
Pizza z anchois
cukru i wody robimy zaczyn
Pizza z anchois
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy każdą na cienki placek
Pizza z anchois
Ser żółty ścieramy i posypujemy pizzę przed dodaniem reszty dodatków