Sposób przygotowania:
Pizza z czerwoną cebulą i sosem czosnkowymCiasto
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Dodajemy łyżkę mąki i czekamy do wyrośniecia. Wlewamy następnie do mąki, dodajemy oliwę i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośniecia w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy na pół i rozwałkowujemy.
Sos
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, lekko solimy i podsmażamy. Dodajemy koncentrat, przecier i doprawiamy do smaku. Rozsmarowujemy na cieście.
Dodatki
Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy dość drobno, tak jak i czerwoną cebulę. Paprykę w drobną kostkę. Na cieście układamy ser, następnie szynkę i sporo czerwonej cebuli i paprykę na wierzchu. Posypujemy starym oregano.
Pieczenie
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy do wyrosnięcia i upieczenia góry ok 20 minut.