WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pizza z czerwoną cebulą i sosem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza dla wielbicieli mocniejszych smaków. Z mocno pikantnym, czosnkowym sosem i dużą ilością czerwonej cebuli.

Pizza z czerwoną cebulą i sosem czosnkowym

Składniki:

Pizza z czerwoną cebulą i sosem czosnkowym

Ciasto na 2 pizze

Sos

  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • pieprz
  • sól
  • chili
  • cukier

Dodatki

  • 3-4 czerwone cebule
  • 20 dag sera
  • 20 dag szynki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • szczypta oregano

Sposób przygotowania:

Pizza z czerwoną cebulą i sosem czosnkowym

Ciasto

Pizza z czerwoną cebulą i sosem czosnkowym
Ciasto przy wyrastaniu powinno podwoić objętość.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Dodajemy łyżkę mąki i czekamy do wyrośniecia. Wlewamy następnie do mąki, dodajemy oliwę i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośniecia w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy na pół i rozwałkowujemy.

Sos

Pizza z czerwoną cebulą i sosem czosnkowym
Sosem smarujemy równomiernie placki na pizzę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, lekko solimy i podsmażamy. Dodajemy koncentrat, przecier i doprawiamy do smaku. Rozsmarowujemy na cieście.

Dodatki

Pizza z czerwoną cebulą i sosem czosnkowym
Czerwoną cebulę kroimy na drobne piórka.

Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy dość drobno, tak jak i czerwoną cebulę. Paprykę w drobną kostkę. Na cieście układamy ser, następnie szynkę i sporo czerwonej cebuli i paprykę na wierzchu. Posypujemy starym oregano.

Pieczenie

Pizza z czerwoną cebulą i sosem czosnkowym
Pizzę pieczemy w 220 stopniach ok 20 minut, do przyrumienienia.

Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy do wyrosnięcia i upieczenia góry ok 20 minut.