Sposób przygotowania:
Pizza z dynią i jajkiem sadzonym
Mąkę przesianą wsypujemy do sporej miski, dodajemy sól i mieszamy. W drugim naczyniu (ja używam wysokiego) wlewamy ciepłą wodę, dodajemy do niej drożdże, oliwę, cukier i dokładnie mieszamy. Zalewamy tym mąkę i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować - łatwiej będzie wyrobić ciasto. Po tym czasie mieszamy sładniki, a ciasto wyrabiamy ok. 10 minut aż zacznie odchodzić od brzegów miski (pomagamy sobie oliwą lub odrobiną mąki) ciasto nie może być twarde, powinno być ciągnące i lepkie. Odstawiamy do wyrośniecia w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. Po ok. 45 minutach (sprawdzamy-ciasto powinno podwoić objętość) odpowietrzamy ciasto i przekładamy na obsypaną mąką blachę i rozprowadzamy ciasto ręką zwilżoną w oliwie (nie wałkujemy). Nakładamy składniki, przyprawiamy je. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wbijamy jajka na wierzch i wkładamy jeszcze do ścięcią się jajek (ok. 8-10 minut)