Sposób przygotowania:
Pizza z kurkami
1. Świeże drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody i łyżeczce mąki, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Pozostałą mąkę przesiać na stolnicę, dodać zaczyn z drożdży, sól, oraz oliwę z oliwek. Dolać ok. 100ml zimnej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiać około 5 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godz w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość. 2. Kurki oczyścić, duże przekroić. Masło rozpuścić, dodać kurki, dusić ok. 15 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ciasto rozwałkować na cienki okrągły placek, wylepić dno formy na pizzę. Posmarować cienką warstwą pasty z bakłażana. Rozłożyć pokrojoą w platserki kiełbasę, oraz podsmażone grzyby. Ułożyć plastry pomidora i listki bazylii. Oprószyć na wierzchu tymiankiem i oregano, posypać startym serem. Piec ok. 20min w temp. 200st.
SylaUla
biedroneczki