Sposób przygotowania:
Pizza z bakłażanem
Składniki ciasta na spód pizzy wrzucam do robota kuchennego i wyrabiam (można oczywiście zrobić to ręcznie). Wyrobione ciasto wykładam na stolnicę obsypaną mąką i zostawiam w cieple. Składniki sosu pomidorowego (czosnek i cebula obrane, pomidory bez twardych części) miksuję i redukuję w płaskim rondlu ok. 20 minut – szczegóły tu: https://gotujmy.pl/sos-pomidorowy-do-pizzy,przepisy-pizza-przepis,219845.html Ciasto dzielę na 4 części i rozwałkowuję je na wysmarowanych oliwą blaszkach (można użyć jednej dużej blachy z piekarnika) i nadal zostawiam w ciepłym miejscu. Bakłażana i ser kroję w plastry. Ciepły sos pomidorowy rozsmarowuję na drożdżowych spodach pizzy – ten zestaw stanowi moją bazę do pizzy - na wierzchu rozkładam dodatki, w tym przypadku plastry bakłażana i sera pleśniowego. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piekę 12-15 minut. Gotową pizzę posypałam rukolą.
darmiona
dża
Następnym razem, moja droga, obiecuję;)
ambar.bydgoszcz.pl