Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizza z groszkiem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pizzę można robić z rożnymi dodatkami np. pieczarkami, kalafiorem, szynką, itd.

Pizza z groszkiem i kukurydzą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza z groszkiem i kukurydzą

 

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl wody
  • 1,5 dag drożdży
  • 3 łyżki ketchupu z ziołami
  • 15 dag kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 szkl groszku konserwowego
  • 1/3 szkl kukurydzy konserwowej
  • 1 papryka marynowana
  • 10 dag żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza z groszkiem i kukurydzą
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej pokruszone drożdże wymieszane z cukrem i wodą, zagnieść ciasto, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkować, ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować ketchupem. Na ketchup wyłożyć posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę, posypać kukurydzą, groszkiem, ułożyć pokrojoną paprykę, posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 25-30 minut. W połowie pieczenia pizzę posypać startym żółtym serem.
Pizza z groszkiem i kukurydzą
Ciasto posmarować ketchupem z ziołami (bazylią i oregano)
Pizza z groszkiem i kukurydzą
Na kerchup wyłożyć wcześniej przygotowane składniki.
Pizza z groszkiem i kukurydzą
W połowie pieczenia pizzę posypać utartym żółtym serem.