Sposób przygotowania:
Pizza z jajkiem, szynką, papryką i pomidorem
Wodę podgrzać, rozpuścić w niej drożdże i sól. Do miseczki wsypać przesianą mąkę, dodać rozczyn drożdży oraz oliwę. Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dół blaszki (z tej proporcji powstają 2 średnie pizze). Wysmarować ketchupem, oprószyć oregano. Na dnie ułożyć plastry czosnku. Szynkę pokroić w plastry i ułożyć na pizzy. Ser żółty zetrzeć. Na szynce ułożyć plastry pomidora. Na nim pokrojoną w kostkę paprykę. Potem pokrojoną cebulkę. Na końcu jajko pokrojone w plastry. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec (około 25 minut). Upieczoną, ładnie przyrumienioną pizzę wyjąć. Pokroić na kawałki i podawać. Można udekorować ketchupem lub sosem czosnkowym.
Nina W.