Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pizza z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pizza na grubym spodzie z ugotowanym na twardo jajkiem, cebulą i serem.

Pizza z jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza z jajkiem

 

  • 1/2 porcji ciasta na pizzę o grubym spodzie
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona cebula
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 15 dkg żółtego sera
  • ketchup - wg uznania

Sposób przygotowania:

Pizza z jajkiem
Ciasto na pizzę można przygotować wg mojego przepisu: https://gotujmy.pl/ciasto-na-pizze-o-grubym-spodzie,przepisy,164624.html . Dużą blaszkę posmarować lekko olejem. Ciasto rozciągnąć i ułożyć na blaszce. Do przecieru pomidorowego dodać 1 łyżkę oleju i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem posmarować ciasto na pizzę. Ugotowane jajka obrać ze skorupek, a następnie pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Plasterki jajka i piórka cebuli ułożyć na cieście, posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz oprószyć solą. Na wierzchu rozłożyć żółty ser pokrojony w cienkie paseczki. Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać np. z ketchupem.
Pizza z jajkiem
Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagniecione.
Pizza z jajkiem
Plasterki jajek i piórka cebuli ułożone na cieście i posypane suszonymi pomidorami.
Pizza z jajkiem
Pokrojony w paseczki żółty ser ułożony w kratkę na pizzy.