Sposób przygotowania:
Pizza z kalmarami
W naczyniu rozrabiamy drożdże z cukrem, do miski wlewamy wodę i rozrobione drożdże mieszamy, dodajemy sól, oliwę, jajko,mąkę i wszystko dokładnie mieszamy rękoma aż powstanie jednolita masa, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ok 1 godz. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i chwilkę ugniatamy, dzielimy na dwie części rozwałkowujemy i przekładamy na natłuszczoną blaszkę. Przygotowane ciasta smarujemy keczupem posypujemy przyprawą do pizzy, układamy plasterki salami obok siebie, lekko posypujemy pieprzem cayenne, na to układamy kalmary i posypujemy serem żółtym. U mnie na zdjęciu widać kalmary na serze, ale tylko dlatego że dopiero jak posypałam serem to przypomniało mi się o nich :). Pizze pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 c ok 30 min.
Pyza