SUPERPRZEPIS

Pizza z kalmarami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Pizza z kalmarami

Pizza po upieczeniu w smaku jest dobra, ale wyszła miękka, może dlatego że za krótko ja trzymałam w piekarniku. Ale ogólnie jest pyszna :)

Składniki:

Pizza z kalmarami

 

  • Przepis jest na dwie pizze
  • Kawałek kostki drożdży ok 20 g
  • 1,5 szkl wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1/4 szkl oliwy
  • 4 szkl mąki pełnoziarnistej
  • 1 żółtko
  • 1 - 2 paczki kalmarów w krążkach
  • 1 opakowanie salami
  • pieprz cayenne
  • keczup pikantny
  • przyprawa do pizzy
  • ser żółty (ja dałam dwie torebki startego sera)

 

Sposób przygotowania:

Pizza z kalmarami
W naczyniu rozrabiamy drożdże z cukrem, do miski wlewamy wodę i rozrobione drożdże mieszamy, dodajemy sól, oliwę, jajko,mąkę i wszystko dokładnie mieszamy rękoma aż powstanie jednolita masa, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ok 1 godz. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i chwilkę ugniatamy, dzielimy na dwie części rozwałkowujemy i przekładamy na natłuszczoną blaszkę. Przygotowane ciasta smarujemy keczupem posypujemy przyprawą do pizzy, układamy plasterki salami obok siebie, lekko posypujemy pieprzem cayenne, na to układamy kalmary i posypujemy serem żółtym. U mnie na zdjęciu widać kalmary na serze, ale tylko dlatego że dopiero jak posypałam serem to przypomniało mi się o nich :). Pizze pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 c ok 30 min.