Sposób przygotowania:
Pizza z karczochami, szynką parmeńską
Mąkę przesiewamy przez sito. Łączymy wszystkie składniki i ręką wyrabiamy ciasto, tak, aby składniki połączyły się (nie musi to być gładka masa). Formujemy kulkę, miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą, owijamy ręcznikiem i odstawiamy na ok godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na blaszce rozprowadzamy oliwę i przekładamy ciasto. Ręką formujemy (rozciągamy) na blaszce. Do koncentratu pomidorowego dodajemy oregano i bazylię i mieszamy. Ciasto pokrywamy sosem. posypujemy mozzarella i wkładamy do piekarnika na 10 min w temp 180 stopni. Po 10 minutach wyciągamy i dodajemy kolejno szynkę parmeńską, cebulę, karczochy i pomidorki. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Wyciągamy posypujemy mozzarellą i dajemy do piekarnika jeszcze na 5 minut.
ajo