lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pizza z mąki żytniej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pizza wyszła bardzo lekka lepsza niż ze zwykłej mąki

Pizza z mąki żytniej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza z mąki żytniej

 

Sposób przygotowania:

Pizza z mąki żytniej
Ciasto dwie mąki wsypujemy do miski dodajemy drożdże suche mieszamy na sucho potem jajko sól przyprawy i zioła troch letniej wody tyle by starczyło do wyrobienia ciasta .Zostawiamy pod ściereczką na 30 minut w tym czasie wyrośnie. Po 30 minutach wałkujemy ciasto i wkładamy do naczynia ja akurat miałam do zapiekania wiec upiekłam w tym . Na do ciasta wkładamy lutenice i łyzką na całym cieście smarujemy . Ugotowane jajka kroimy w krążki i kładziemy na ciasto potem karkówkę osmażoną wcześniej kroimy w paseczki i kładziemy na jajko teraz startym serem posypujemy i kładziemy na niego paprykę czerwona pokrojoną w paseczki i znowu posypujemy serem polewamy sosem czosnkowymi wkładamy do pieca na 15-30 minut aby nam się upiekła. sos czosnkowy sama wykonałam jogurt naturalny 125 ml 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sprasowanego
Pizza z mąki żytniej
Troche inne jedzonko ale smaku dobre :)
Pizza z mąki żytniej
spód pizzy trochę sie rózni od zwykłej mąki al polecam bo zdrowsze