Sposób przygotowania:
Pizza z mięsem i serem pleśniowym
Umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą i przyprawą do gyrosa, przykryć, pozostawić na 1 godzinę. Wsypać na patelnię, lekko zrumienić. Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier, wlać ciepłą wodę, wymieszać, dodać przesianą mąkę i wyrobić. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Po kwadransie dodać oliwę i sól, powtórnie wyrobić. Rozwałkować, ułożyć na blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Następnie ciasto posmarować ketchupem, wyłożyć mięso, pokrojone w kostkę pieczarki i posiekaną cebulę. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser pleśniowy. Kamień rozgrzać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, zsunąć przygotowaną pizzę i piec około 6-8 minut.