Sposób przygotowania:
Pizza z pieczarkami, kabanosem i mozzarellą
1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Pieczarki i cebulę obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki z cebulą i dusimy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
3. Kabanosy kroimy na małe kawałki, a ser mozzarella w plasterki. Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.
4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki. Ciasto smarujemy ketchupem, układamy pieczarki, kukurydzę i kabanosy, posypujemy ziołami.
5. Pizzę pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia na pizzę układamy ser i zapiekamy kilka chwil aż ser się rozpuści.
6. Podajemy i smacznego.
Rady: Ja użyłam suszonych ziół w skład których wchodziły: suszone pomidory, czosnek i bazylia. Można użyć swoich ulubionych ziół.
2. Pieczarki i cebulę obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki z cebulą i dusimy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
3. Kabanosy kroimy na małe kawałki, a ser mozzarella w plasterki. Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.
4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki. Ciasto smarujemy ketchupem, układamy pieczarki, kukurydzę i kabanosy, posypujemy ziołami.
5. Pizzę pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia na pizzę układamy ser i zapiekamy kilka chwil aż ser się rozpuści.
6. Podajemy i smacznego.
Rady: Ja użyłam suszonych ziół w skład których wchodziły: suszone pomidory, czosnek i bazylia. Można użyć swoich ulubionych ziół.