Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jogurtowa pizza z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna domowa pizza na jogurtowym cieście, z pomidorowym sosem, usmażonymi pieczarkami, cebulą czosnkową i żółtym serem...

Jogurtowa pizza z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowa pizza z pieczarkami

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 370 g jogurtu naturalnego
  • 160 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 1 kg pieczarek
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 cebule czosnkowe
  • sól ziołowa do smaku
  • 30-40 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Jogurtowa pizza z pieczarkami
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą (1/2 łyżeczki). Dodać do niej rozczyn drożdżowy i jogurt. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć do dwóch blaszek ( u mnie dwie duże okrągłe). Koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszać z wodą, oregano i przyprawą do pizzy. Pomidorowym sosem posmarować ciasto, odłożyć do ponownego podrośnięcia. Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Usmażone grzyby rozłożyć na cieście. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę rozłożyć na grzybach, lekko oprószyć solą ziołową. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarty ser rozłożyć na pizzy. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać np. z ketchupem.
Jogurtowa pizza z pieczarkami
Wyrośnięte rozłożone do dwóch dużych blaszek.
Jogurtowa pizza z pieczarkami
Sos przygotowany z koncentratu wody oregano i przyprawy do pizzy.
Jogurtowa pizza z pieczarkami
Usmażone pieczarki rozłożone na posmarowanym sosem cieście.
Jogurtowa pizza z pieczarkami
Tarty żółty ser rozłożony na wierzchu pizzy.