Sposób przygotowania:
Pizza z gorgonzolą i kiełbasą
Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki (gdy dajemy drożdże w proszku nie musimy czekać, aż "urosną") wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto. Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy (mnie z podanych składników wyszły 3 pizze o boku 28 cm). Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy pokrojoną w cienkie paski kiełbasę, ser gorgonzola oraz czerwoną paprykę, posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni.