Sposób przygotowania:
Pizza z salami i mozzarellą
Przesiać mąkę, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże utrzeć z połową szklanki ciepłej wody. Przelać do zagłębienia, przysypać odrobiną mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać kolejną szklankę ciepłej wody oraz 3 łyżki oliwy, wsypać sól. Wyrabiać ciasto dłońmi, aż stanie się elastyczne. Przełożyć do miski, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować placek. Umieścić na blasze lub w formie nasmarowanej łyżką oliwy. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pomidory, salami, oliwki oraz mozzarellę pokroić w plastry. Posmarować placek odrobiną oliwy, obłożyć pokrojonymi składnikami, posypać ziołami. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym na 225*C. Udekorować listkami bazylii.
marietta