Sposób przygotowania:
Pizza z soczewicą w pikantnym sosie
Sos: Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną. Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. W letniej wodzie mineralnej rozpuszczamy drożdże razem z cukrem. Sól zalewamy łyżką wody i odstawiamy na około 3 minuty. Do mąki na stolnicy wlewamy drożdże, wodę z moczenia soli oraz oliwę z oliwek. Zagniatamy szybko luźne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Dzielimy na 6 małych części i formujemy placuszki oprószając dłonie mąką. Kładziemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 40 minut.Farsz:Soczewicę namaczamy ok. 20 minut. Płuczemy dwukrotnie i gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie przez około 15 minut. Pieczarki oczyszczamy. Kroimy w drobniutkie półplasterki. Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy razem z pieczarkami na niewielkiej ilości oleju do momentu odparowania wody. Mieszamy z ugotowaną soczewicą i sosem pomidorowym. Doprawiamy do smaku . Przygotowanym farszem smarujemy przygotowane ciasto.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Zajadamy ciepłe! Smacznego!