Sposób przygotowania:
Pizza z szałwią i cebulą
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z 2 łyżeczkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Wsypać mąkę do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, 2 łyżeczki soli, 150 ml wody i oliwę. Wyrabiać mikserem lub ręcznie. Gdy powstanie ciasto wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką i jeszcze wyrabiać ugniatając przez 5 minut. Włożyć ciasto z powrotem do miski, posmarować cienko oliwą, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny. Ciasto powinno 2 razy zwiększyć swoją objętość. Wysmarować grubą blachę oliwą. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (250 stopni). Rozwałkować z ciasta jak najcieńszy placek (ok. 2 mm), brzegi unieść aby dodatki nie spadały.
Cebulę obrać, pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać szałwię. Podsmażyć krótko, tak aby cebula straciła surowiznę ale ma pozostać krucha.
Pizzę obłożyć plasterkami mozarelli, na wierzch dodać cebulę z szałwią, szybko położyć pizzę na rozgrzaną blachę (lub kamień do pizzy) i wsunąć ją do piekarnika. Piec ok.15-30 minut. Podawać od razu posypaną parmezanem, z sosem pomidorowym.
Cebulę obrać, pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać szałwię. Podsmażyć krótko, tak aby cebula straciła surowiznę ale ma pozostać krucha.
Pizzę obłożyć plasterkami mozarelli, na wierzch dodać cebulę z szałwią, szybko położyć pizzę na rozgrzaną blachę (lub kamień do pizzy) i wsunąć ją do piekarnika. Piec ok.15-30 minut. Podawać od razu posypaną parmezanem, z sosem pomidorowym.