cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 499]

Pizza z szynką i mozzarellą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna pizza na drożdżach - pieczenie zajmuje tylko 7 minut! Cienka, domowa pizza z szynką i mozzarellą.

Pizza z szynką i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z szynką i mozzarellą

 

  • 3 szklanki mąki do pizzy
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka lekko ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • kilka plastrów szynki
  • 250 g sera mozzarella z zalewy
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką i mozzarellą
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i olej.

2. Drożdże rozkrusz i wymieszaj z wodą i cukrem, wlej do mąki i wyrabiaj na jednolitą masę.

3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

4. Pomidory zblenduj, dodaj suszone zioła (bazylię, oregano). Część sosu odlej do miseczki (przyda się jako sos do pizzy).

5. Piekarnik rozgrzej do temp. 250 stopni (termoobieg).

6. Ciasto podziel na 3 - 4 części i rozciągaj je cienko na wysypanej mąką blasze. Każdą pizzę posmaruj passatą, następnie ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę i szynkę.

7. Pizze wstaw do piekarnika i piecz przez 7 minut. Podawaj z sosem pomidorowym i/lub czosnkowym.
Pizza z szynką i mozzarellą
Pizza z szynką i mozzarellą tuż po upieczeniu
Pizza z szynką i mozzarellą
Pizza z szynką i mozzarellą przed włożeniem do piekarnika
Pizza z szynką i mozzarellą
Ciasto na pizzę dzielimy na 4 części i rozciągamy na blasze aż powstaną cienkie placki (nie wałkujemy)
Pizza z szynką i mozzarellą
Ciasto na pizzę odstawiamy an 30 minut aby podrosło