VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Pizza z mozzarellą i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Wypasiona pizza z dwoma rodzajami sera i pomidorem. Spód ciasta rewelacyjnie smakuje z sosem barbecue i suszonymi pomidorami i bazylią. A bogactwo składników sprawia, że pizza jest bardzo syta.

Pizza z mozzarellą i pomidorami

Składniki:

Pizza z mozzarellą i pomidorami

 

  • (na 2 pizze o śr. 25 cm)
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • Dodatkowo:
  • 8 łyżek sosu barbecue
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią
  • 250 g żółtego twardego sera
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 cebula dymka
  • Szczypiorek
  • 8 pieczarek
  • 8 plastrów chudej wędliny
  • 1 duża kula mozzarelli

Sposób przygotowania:

Pizza z mozzarellą i pomidorami

ETAP 1:

Pizza z mozzarellą i pomidorami
Przygotowanie idealnego ciasta na pizzę

Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier. Wlewamy olej i rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystko wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Robimy kulę i odstawiamy ciasto (pod przykryciem) do wyrośnięcia na 40-60 minut.

ETAP 2:

Pizza z mozzarellą i pomidorami
Dodatkowe składniki na pizzę możemy pokroić według swojego upodobania

Dodatkowe składniki kroimy według upodobania wielkości składników. Swoje pokroiłam następująco: pieczarki, pomidora i mozzarellę w plasterki, paprykę w drobną kosteczkę, wędlinę w małe paseczki, cebulę w plasterki, szczypiorek posiekałam, a ser starłam na tarce o bardzo drobnych oczkach.

ETAP 3:

Pizza z mozzarellą i pomidorami
Pizzę przygotowałam o średnicy 25 cm. Możemy zrobić też jedną wielką pizzę.

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je dwie części. Każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy 25 cm. Każdy smarujemy sosem barbecue i posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią.

ETAP 4:

Pizza z mozzarellą i pomidorami
Gotową pizzę pieczemy w wysokiej temperaturze 210*C.

Wokół brzegu rozkładamy czerwoną paprykę, środek wysypujemy żółtym serem. Następnie rozkładamy wędlinę, pieczarki, cebulę pomidora, szczypiorek i plastry mozzarelli. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15 minut. Jeżeli nasz piekarnik zapieka mocniej skracamy czas pieczenia.