nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Pizza z szynką, mozarellą i rucolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najprostszy przepis na ciasto jaki znam :)

Pizza z szynką, mozarellą i rucolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z szynką, mozarellą i rucolą

 

  • Na ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennek
  • pół szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół płaskiej łyżeczki cukru
  • 5 g suchych drożdży
  • Na pizze:
  • 20 dkg szynki
  • 20 dkg mozarelli
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 mały koncentrat powidorowy
  • łyżeczka suzonej bazyli
  • garść oliwek
  • garść rucoli do posypania na wierzchu
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką, mozarellą i rucolą
Mąkę przesiewamy przez sito. Łączymy wszystkie składniki i ręką wyrabiamy ciasto, tak, aby składniki połączyły się (nie musi to być gładka masa). Formujemy kulkę, miskęz ciastem przykrywamy folią spożywczą, owijamy ręcznikiem i odstawiamy na ok godzinę, aż cisto podwoi swoją objętność. Na blaszcze rozprowadzamy oliwę i przekładamy ciasto. Ręką formujemy (rozciągamy) na blaszce. Ciasto może się kleić do rąk - nie przejmujmy się tym. :) W między czasie włączamy piekarnik na 240 stopni. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy bazylią, następnie połową mozarelli.Nakładamy szynkę, cebulę pokrojoną w piórka oraz oliwki. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po 20 min wyciągamy posypujemy pozostają cześcią mozarelli i posypujemy rucolą, wkładamy jeszcze do piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi. Pychotka! Smacznego:)
Pizza z szynką, mozarellą i rucolą
Ciasto po połączeniu składników -mieszamy tylko chwilę
Pizza z szynką, mozarellą i rucolą
Tak powinno wyglądać ciasto po podowjeniu objętości
Pizza z szynką, mozarellą i rucolą
smarujemy koncetratem, bazylią i posypujemy serem
Pizza z szynką, mozarellą i rucolą
dokładamy szynkę, cebulę oraz zielone oliwki