aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pizza z tuńczykiem i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Inspiracją do przygotowania tej pizzy było „ sprzątanie lodówki”. W taki oto sposób powstała pizza z pieczarkami, kukurydzą, czerwoną papryką, tuńczykiem i jajkiem. Całość przykryłam ciągnącym się żółtym serem.

Pizza z tuńczykiem i jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z tuńczykiem i jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Pizza z tuńczykiem i jajkiem
Z mąki, drożdży, ciepłej wody, oleju, cukru, soli i ziół prowansalskich przygotowujemy elastyczne ciasto drożdżowe. Wkładamy je do miski i lekko posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 – 1 ,5 godziny.

Następnie rozwałkowujemy i układamy w blaszce. Wierzch ciasta polewamy keczupem i lekko go rozsmarowujemy. Następnie wykładamy połowę żółtego sera.

Na serze układamy pokrojone w plasterki pieczarki i odsączoną z zalewy kukurydzę.Tuńczyka odsączamy i jego kawałki układamy na pizzy, paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na blaszkę.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy, następnie kroimy w plastry i układamy na wierzchu pizzy. Wykładamy pozostałą część sera.

Blaszkę z pizza wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 C.Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym. 
Pizza z tuńczykiem i jajkiem
Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Gotowe wykładamy na blaszkę i polewamy keczupem.
Pizza z tuńczykiem i jajkiem
Układamy połowę sera oraz pieczarki i kukurydzę.
Pizza z tuńczykiem i jajkiem
Kolejno układamy odsączonego tuńczyka i paprykę w kostkę.
Pizza z tuńczykiem i jajkiem
Na końcu układamy pokrojone jajko i pozostały ser. Pieczemy przez 20 minut.