Sposób przygotowania:
Pizza z tuńczykiem i jajkiem
Z mąki, drożdży, ciepłej wody, oleju, cukru, soli i ziół prowansalskich przygotowujemy elastyczne ciasto drożdżowe. Wkładamy je do miski i lekko posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 – 1 ,5 godziny.
Następnie rozwałkowujemy i układamy w blaszce. Wierzch ciasta polewamy keczupem i lekko go rozsmarowujemy. Następnie wykładamy połowę żółtego sera.
Na serze układamy pokrojone w plasterki pieczarki i odsączoną z zalewy kukurydzę.Tuńczyka odsączamy i jego kawałki układamy na pizzy, paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na blaszkę.
Jajka gotujemy na twardo i studzimy, następnie kroimy w plastry i układamy na wierzchu pizzy. Wykładamy pozostałą część sera.
Blaszkę z pizza wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 C.Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.
Następnie rozwałkowujemy i układamy w blaszce. Wierzch ciasta polewamy keczupem i lekko go rozsmarowujemy. Następnie wykładamy połowę żółtego sera.
Na serze układamy pokrojone w plasterki pieczarki i odsączoną z zalewy kukurydzę.Tuńczyka odsączamy i jego kawałki układamy na pizzy, paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na blaszkę.
Jajka gotujemy na twardo i studzimy, następnie kroimy w plastry i układamy na wierzchu pizzy. Wykładamy pozostałą część sera.
Blaszkę z pizza wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 C.Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.