eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1717]

Pizza ziołowa Eli z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna domowa pizza na obiad lub kolację.

Pizza ziołowa Eli z tuńczykiem

Składniki:

Pizza ziołowa Eli z tuńczykiem

 

  • 30 dkg mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 dkg świeżych drożdży lub 1 torebka suchych
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 szczypty bazylii suszonej
  • 2 szczypty oregano suszonego
  • sól,pieprz

 

  • 3 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól,pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • czosnek granulowany do majonezu-według gustu
  • 20 dkg sera żółtego

Sposób przygotowania:

Pizza ziołowa Eli z tuńczykiem
Do mąki dodać drożdże(świeże rozpuścić pazem z cukrem w wodzie),sól,cukier,czosnek,zioła,jajko i ciepłą wodę(tyle żeby powstało dość gęste ciasto)i wyrobić.Do ciasta dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić.Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Musi podwoić objętość.Cebulę pokroić w ćwierć krążki i zeszklić na oleju,dodać sól i pieprz..Tuńczyka i kukurydzę odsączyć na sitku(osobno).Majonez wymieszać z czosnkiem granulowanym.Ciasto przełożyć na blache wyłożoną pergaminem,posmarować majonezem czosnkowym,wyłożyć cebulę,lekko rozdrobnionego tuńczyka i kukurydzę.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać pizzę.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.Smacznego!