Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pizza ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pizza ze szpinakiem, czosnkiem, ricottą i mozzarellą. Połączenie jest smaczne i zdrowe. Polecam spróbować.

Pizza ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza ze szpinakiem

 

  • Ciasto:
  • ok. 300 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki oregano

 

  • Farsz:
  • ok. 150 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki ricotty
  • 2 łyżki startego cheddara
  • 110 g mozzarelli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza ze szpinakiem
Mąkę wymieszać z solą, olejem i oregano. Drożdże zasypać cukrem, rozpuścić w wodzie. Aktywną mieszankę wlać do mąki. Wyrobić ciasto. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Dać do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut do 1 godziny Szpinak umyć. Podsmażyć na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać świeżo zmielony pieprz. Szpinak pokroić dodać ricottę, cheddar - wymieszać. Ciasto rozwałkować, nakładać przygotowany farsz. Mozzarellę pokroić i rozsypać na farszu. Na farsz można wbić jajko. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez ok. 20 min. 
Pizza ze szpinakiem
Szpinak podsmażyć na oleju z dodatkiem czosnku.
Pizza ze szpinakiem
Szpinak, ricottę, cheddar razem wymieszać.
Pizza ze szpinakiem
Gotowy farsz nałożyć na rozwałkowane ciasto.
Pizza ze szpinakiem
Dodać mozzarellę oraz opcjonalnie rozbite jajko.