Sposób przygotowania:
Pizza ze szpinakiem i tuńczykiem
Zaczynam od ciasta. Drożdże wsypuję do letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i dokładnie mieszam, jak drożdże całkiem się rozpuszczą dodaję mąkę, 3-4 łyżki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól i olej, wyrabiam mięciutkie ciasto. W międzyczasie przygotowuję sos i szpinak.
Szpinak myję, osuszam i podsmażam na oleju z cytryną i bazylią, delikatnie solę. Odstawiam do wystudzenia.
Teraz sos-pomidory z puszki przekładam do garnuszka, dodaję dużą łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawiam solą i białym pieprzem, blenderuję.
Ciasto wykładam na rozgrzaną blachę, smaruję sosem, wykładam dodatki, szpinak, odsączone kawałki tuńczyka i oliwki.
Na wierzch rozkładam mozzarellę i listki szpinaku. Piekę do zrumienienia (jakieś 25 minut) w 200 st. C
Resztę mąki przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól i olej, wyrabiam mięciutkie ciasto. W międzyczasie przygotowuję sos i szpinak.
Szpinak myję, osuszam i podsmażam na oleju z cytryną i bazylią, delikatnie solę. Odstawiam do wystudzenia.
Teraz sos-pomidory z puszki przekładam do garnuszka, dodaję dużą łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawiam solą i białym pieprzem, blenderuję.
Ciasto wykładam na rozgrzaną blachę, smaruję sosem, wykładam dodatki, szpinak, odsączone kawałki tuńczyka i oliwki.
Na wierzch rozkładam mozzarellę i listki szpinaku. Piekę do zrumienienia (jakieś 25 minut) w 200 st. C
Magdalena88
niezły kąsek
zbysiowa
Dziękuję i polecam :)
zbysiowa
Oliwki można pominąć, jak ktoś nie lubi ;)