Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Pizzanki z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne pizzanki z tuńczykiem- bardzo smaczna przekąska.

Pizzanki z tuńczykiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizzanki z tuńczykiem

 

  • 0,5 kg- mąka pszenna,
  • 40 g- drożdże,
  • 0,5- szklanki mleko,
  • 2- szklanki woda,
  • 1 szt- jajko,
  • sól do smaku,
  • 50g- przecier pomidorowy 30%,
  • 3 łyżki- oregano Prymat,
  • 32szt- ząbek czosnku,
  • 3 gałązki- seler naciowy,
  • 1 szt- tuńczyk kawałki w oleju,
  • 350 g- ser żółty starty gouda,
  • olej wg potrzeby.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pizzanki z tuńczykiem
Drożdże rozrobić w mleku. Dodać jajko i wodę, wymieszać. Posolić. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, żeby odchodziło od dłoni. Postawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i czekać aż wyrośnie. Do przecieru wlać łyżkę oleju, łyżkę wody, dodać zmiażdżony czosnek i oregano. Na posmarowaną olejem blachę układać małe kółka z ciasta. Każde smarować pastą z przecieru, tuńczykiem i posypać drobno posiekanymi listkami selera. Doprawić oregano. Posypać startym serem i zapiekać około 25 minut w temperaturze ok 220 stopni. Polecam bardzo smaczne!!!
Pizzanki z tuńczykiem
Postawić ciasto w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i czekać aż wyrośnie.
Pizzanki z tuńczykiem
Na posmarowaną olejem blachę układać małe kółka z ciasta.
Pizzanki z tuńczykiem
Posypać startym żółtym serem i zapiekać ok. 25 minut.