marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizzerinki z pomidorami i pesto.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zrobić zaczyn i odstawić na 15 min.Dodać pozostałe produkty.Wyrobić i zagnieść.Czekać,aż wyrośnie.Wylepić otwory ciastem.Kłaść dodatki.Piec

Pizzerinki z pomidorami i pesto.

Składniki:

Pizzerinki z pomidorami i pesto.

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży,
  • 1/3 l.wody letniej,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnie opakowanie serka koziego,
  • 2-3 średnie pomidory,
  • słoiczek pesto z bazylii.
  • Blacha silikonowa z otworkami na mini-pizze.

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z pomidorami i pesto.
Drożdże rozgnieść widelcem w misce z łyżeczką cukru, zalać letnią wodą i odstawić na kwadrans. Międzyczasie pokroić serek w kostkę lub talarki, pomidory umyć, pokroić na plasterki, odkrawając gniazda nasienne. Pesto zaś zrobić samodzielnie lub użyć ze słoiczka. Do miski z zaczynem wsypać przesianą mąkę, sól i oliwę z oliwek. Wyrobić i zagnieść i odstawić miskę z ciastem przykrytym lnianą ściereczką w ciepłe miejsce. Po półtorej godziny ciasto wyjąć z misy na stolnicę i podzielić na średnie kawałki, którymi to wylepić lekko natłuszczone otworki w blasze silikonowej. Ułożyć na każdej pizzerince po trochu pomidorów, serka koziego i pesto, robiąc w lekkie wgłębienie w cieście. Nagrzać piekarnik do 190-200 st.C i wstawić silikonową blachę z pizzerinkami na 15-25 min. Jak się zrumienią dobrze, wyjąć blachę, a pizzerinki lekko podważyć łopatką kuchenną od spodu i przełożyć na półmisek. Resztę ciasta na pizzerinki wykorzystać podobni lub zamrozić.