Sposób przygotowania:
Pizzerinki z pomidorami i pesto.
Drożdże rozgnieść widelcem w misce z łyżeczką cukru, zalać letnią wodą i odstawić na kwadrans. Międzyczasie pokroić serek w kostkę lub talarki, pomidory umyć, pokroić na plasterki, odkrawając gniazda nasienne. Pesto zaś zrobić samodzielnie lub użyć ze słoiczka. Do miski z zaczynem wsypać przesianą mąkę, sól i oliwę z oliwek. Wyrobić i zagnieść i odstawić miskę z ciastem przykrytym lnianą ściereczką w ciepłe miejsce. Po półtorej godziny ciasto wyjąć z misy na stolnicę i podzielić na średnie kawałki, którymi to wylepić lekko natłuszczone otworki w blasze silikonowej. Ułożyć na każdej pizzerince po trochu pomidorów, serka koziego i pesto, robiąc w lekkie wgłębienie w cieście. Nagrzać piekarnik do 190-200 st.C i wstawić silikonową blachę z pizzerinkami na 15-25 min. Jak się zrumienią dobrze, wyjąć blachę, a pizzerinki lekko podważyć łopatką kuchenną od spodu i przełożyć na półmisek. Resztę ciasta na pizzerinki wykorzystać podobni lub zamrozić.