Sposób przygotowania:
Pizzeriny łódki z pomidorami i bazylią
1. W letniej wodzie rozpuść drożdże i cukier. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Pomidory pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce.
3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość 5mm. Nożem pokrój ciasto na romby. Kawałki ciasta ułóż na blaszce. Na ciasto nałóż porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprósz solą, pieprzem i bazylią.
4. Piecz około 20 minut w temperaturze 210 stopni.
2. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Pomidory pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce.
3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość 5mm. Nożem pokrój ciasto na romby. Kawałki ciasta ułóż na blaszce. Na ciasto nałóż porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprósz solą, pieprzem i bazylią.
4. Piecz około 20 minut w temperaturze 210 stopni.
Magdalena88
marietta