Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1203]

Pizzeriny łódki z pomidorami i bazylią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pizzeriny łódki z pomidorami i bazylią- są chrupiące i smaczne. Warto je przygotować. Polecam gorąco!!!

Pizzeriny łódki z pomidorami i bazylią

Składniki:

Pizzeriny łódki z pomidorami i bazylią

Ciasto:

  • 20g świeżych drożdży,
  • 150 ml letniej wody,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju,

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pizzeriny łódki z pomidorami i bazylią
1. W letniej wodzie rozpuść drożdże i cukier. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Pomidory pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce.

3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość 5mm. Nożem pokrój ciasto na romby. Kawałki ciasta ułóż na blaszce. Na ciasto nałóż porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprósz solą, pieprzem i bazylią.

4. Piecz około 20 minut w temperaturze 210 stopni.

Tagi:

pomidory