przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Placek amerykański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Idealne jesienne ciasto dla początkujących.Zawsze się udaje.

Placek amerykański

Składniki:

Placek amerykański

 

Sposób przygotowania:

Placek amerykański
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie żółtka i olej. Ubijamy dalej. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodajemy powoli do jajek , ciągle mieszając. Jabłka kroimy na plastry lub w kostkę, dość grubą, orzechy siekamy, również dość grubo. Dodajemy je do masy. Mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w niskiej, bo 150 stopni , temperaturze około godziny.