beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Placek Beti

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasto do kawy... :):)

Placek Beti

Składniki:

Placek Beti

 

  • Biszkopt:
  • 5 - 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • galaretka pomarańczowa
  • 2 budynie karmelowe
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • dżem
  • 3/4 szklanki orzechów
  • 2 paczki herbatników
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Placek Beti
Upiec biszkopt z podanych składników bądź wypróbowanego przepisu, Ciasto wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Orzechy drobno posiekać. Ugotować budyń z cukrem i lekko przestudzić. Biszkopt przekroić na połowę. Dolną część posmarować dżemem. Wyłożyć 1/2 ciepłego budyniu. Na budyniu ułożyć warstwę herbatników i posmarować dżemem. Posypać przygotowanymi orzechami i wyłożyć pozostały budyń. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na budyniu. Przykryć drugą połową biszkoptu. Biszkopt można trochę nasączyć ponczem. Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować.