milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Placek budyniowo-kisielowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placek budyniowo-kisielowy bardzo smakuje dzieciom

Placek budyniowo-kisielowy

Składniki:

Placek budyniowo-kisielowy

 

  • Składniki na ciasto jasne:
  • półtorej szklanki cukru
  • 4 opakowania kisielu cytrynowego
  • 6 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na ciasto zielone:
  • 6 jajek
  • półtorej szklanki cukru
  • 4 opakowania budyniu jabłkowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę:
  • 2 kostki margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 2 budynie śmietanowe

Sposób przygotowania:

Placek budyniowo-kisielowy
Ciasto jasne. Jajka ubijamy, wsypujemy cukier. Wsypujemy kisiele i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto zielone robimy w ten sam sposób tylko zamiast kisieli wsypujemy budynie. Obydwa ciasta pieczemy osobno w formach 25x36 w temperaturze 180 przez pół godziny. Ostudzamy i przekrawamy na dwa placki. Teraz robimy masę. Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ostudzamy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodając po łyżce budyń. Masą przekładamy wszystkie biszkopty. Dekorujemy według swojego uznania.