lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Placek budyniowy z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny placek budyniowy z gruszkami...

Placek budyniowy z gruszką

Składniki:

Placek budyniowy z gruszką

 

  • 3 szklanki mąki
  • 18 dag cukru ( czyli jedna szklanka i trochę)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 5 jajek
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 gruszki
  • duża garść rodzynek
  • 2 budynie śmietankowe

 

Sposób przygotowania:

Placek budyniowy z gruszką
Trzy szklanki mąkę wymieszać dokładnie z jedną szklanką cukru, jednym cukrem wanilinowym oraz dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Wszystko razem dobrze wymieszać ze sobą, a następnie dodać do tego rozdrobnioną za pomocą noża jedną margarynę. Do tego dodać po chwili pięć żółtek oraz dwie łyżki śmietany i ponownie wszystkie składniki wymieszać. Składniki starannie ugniatać na ciasto. Ugniecione ciasto rozwałkować, a następnie dać na formę, która jest obłożona papierem do pieczenia lub posmarowana tłuszczem. Gruszki dokładnie umyć, obrać, wyciąć ze środka gniazda nasionek i pokroić owoce na niedużą kostkę. Rodzynki zalać gorącą wodą i odłożyć na 10 minut. Odcedzone rodzynki wymieszać z pokrojonymi gruszkami, a w następnej kolejności ułożyć te składniki na rozwałkowanym cieście.
Pięć białek z pięcioma łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. Do tego dosypać dwa opakowania budyniu śmietankowego i dokładnie, ale ostrożnie wymieszać. Zrobioną pianę wyłożyć na owoce, które znajdują się już na cieście. Całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 55 minut.