Sposób przygotowania:
Placek budyniowy z gruszką
Trzy szklanki mąkę wymieszać dokładnie z jedną szklanką cukru, jednym cukrem wanilinowym oraz dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Wszystko razem dobrze wymieszać ze sobą, a następnie dodać do tego rozdrobnioną za pomocą noża jedną margarynę. Do tego dodać po chwili pięć żółtek oraz dwie łyżki śmietany i ponownie wszystkie składniki wymieszać. Składniki starannie ugniatać na ciasto. Ugniecione ciasto rozwałkować, a następnie dać na formę, która jest obłożona papierem do pieczenia lub posmarowana tłuszczem. Gruszki dokładnie umyć, obrać, wyciąć ze środka gniazda nasionek i pokroić owoce na niedużą kostkę. Rodzynki zalać gorącą wodą i odłożyć na 10 minut. Odcedzone rodzynki wymieszać z pokrojonymi gruszkami, a w następnej kolejności ułożyć te składniki na rozwałkowanym cieście.
Pięć białek z pięcioma łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. Do tego dosypać dwa opakowania budyniu śmietankowego i dokładnie, ale ostrożnie wymieszać. Zrobioną pianę wyłożyć na owoce, które znajdują się już na cieście. Całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 55 minut.
Pięć białek z pięcioma łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. Do tego dosypać dwa opakowania budyniu śmietankowego i dokładnie, ale ostrożnie wymieszać. Zrobioną pianę wyłożyć na owoce, które znajdują się już na cieście. Całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 55 minut.