milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Placek drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Placek drożdżowy można jeść z dżemem.

Placek drożdżowy

Składniki:

Placek drożdżowy

 

  • żółtka, 1 szklanka cukru, 8 dag drożdży, margaryna, 1,5 szklanki mleka, szczypta soli, rodzynki

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy
Mleko podgrzać, dodać drożdże, trochę mąki, poczekać aż urosną. Margarynę rozpuścić, jaja z cukrem ubić na ciepło i zimno. Łyżką drewnianą wszystko wymieszać, dobrze wyrobić i dodać rodzynki, Wyłożyć na blachę, poczekać aż ciasto urośnie i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagranego do 180 stopni na około 40 minut.