vodo6565

vodo6565

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

placek drożdżowy pospolity

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

mój ulubiony placek przyrządzany przez moją babcię

placek drożdżowy pospolity

Składniki:

placek drożdżowy pospolity

 

Sposób przygotowania:

placek drożdżowy pospolity
Na początek w połowie cieplejszego mleka rozrobić pokruszone już drożdże przykryć i postawić w ciepłym miejscu na chwilę. Jaja utrzeć dokładnie z cukrem. Margarynę rozpuścić w reszcie ciepłego mleka. Do ogrzanej już miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte już drożdże, utarte jajka, mleko z tłuszczem oraz wsypać sól cukier waniliowy i wyrobić dokładnie ciasto. Na koniec wyłożyć do natłuszczonej foremki, postawić w cieplejsze miejsce a gdy podrośnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny po wyjęciu posypać odrobiną cukrem pudrem.

Tagi:

placek ciasto