Sposób przygotowania:
Mazurek Wielkanocny o smaku migdałowym
Spody mazurka wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę przesianą. Dodajemy tarte migdały kroimy masło w kostkę i dodajemy. Wsypujemy cukier , dodajemy żółtka i śmietanę. Włączamy mikser i na najmniejszych obrotach miksujemy do połączenia składników. Masa ma być elastyczna i odchodzić od miski. Przekładamy ciasto na mate i od razu wałkujemy . Bierzemy spód od tortownicy 26 cm przykładamy do ciasta i wycinamy 3 placki. Każdy placek pieczemy osobno w 170 stopniach kolo 20 minut ( czasem jest to 15 , po prostu sprawdzamy ) Wykonanie dekoracji do mazurka: Na stolnice wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej żółtko cukier puder margarynę rozpuszczoną i śmietanę. Zagniatamy ciasto . Wstawiamy do schłodzenia na 30 minut. Po 30 minutach wyjmujemy wałkujemy i wycinamy co chcecie aby foremka była mała tylko . Wycinałam małe gwiazdki. Piekłam je w 180 stopniach kolo 10 minut. Dokończenie mazurka: Na pierwszy spód mazurka kładziemy nadzienie z czarnej porzeczki ile chcecie to zależy kto jak lubi słodkie . Na nadzienie posypujemy migdały tarte tak aby zakryć całe nadzienie . Przykrywamy drugim spodem mazurka i kładziemy krem o smaku kukułki. Przykrywamy trzecim spodem mazurka i smarujemy żelem dekoracyjnym na zimno malinowym. Na rancie mazurka kładziemy gwiazdki z ciasta kruchego . koło gwiazdek kładziemy kuleczki z czekolady . I robimy dekorację z białej czekolady ( u mnie to kółeczka).
mysza75
gosiapiotrek23
lalunia