Sposób przygotowania:
placki drożdżowe z cukinią
Na początku drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy drobno pokrojone masło oraz sól. Ucieramy ręcznie składniki aż powstanie kruszonka. Wlewamy drożdże z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę , przykrywamy folią i na około 30 minut wstawiamy do lodówki. Następnie przygotowujemy farsz. Cukinię oraz cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy drobno posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz bazylią. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0, 5 cm. Szklanką wycinamy krążki . Na jednym układamy farsz, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Placki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem , pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.