Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy ze śliwkami
Mąkę przesiać do dużego naczynia lub miski. Dodać cukier, 2 całe jajka i niepełną szklankę mleka. Drożdże rozmieszać z resztą letniego mleka dodając odrobinę cukru. Poczekać chwilę aż urosną, następnie dodać je do reszty składników ciasta i bardzo dokładnie wyrobić. Margarynę roztopić i ostudzoną dodać do ciasta. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, wypełniając jej do 1/3 objętości. Odczekać aż nieco podrośnie. Następnie ułożyć na powierzchni pozbawione pestek i przekrojone na połowę śliwki. Piec przez 45 minut w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.