aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Placek efektowne sople lodu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne i efektowne ciasto :) Bardzo słodziutkie mniammm :) Połączenie masy z mlekiem w proszku i biszkopciki pychota.

Placek efektowne sople lodu

Składniki:

Placek efektowne sople lodu

 

  • Biszkopt:
  • 8 łyżek cukru
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • Poncz:
  • 2 łyżki alkoholu
  • 1 łyżka cukru
  • Masa:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szkl cukru pudru
  • margaryna
  • Masa z mleka:
  • margaryna
  • 2 szkl mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 szkl cukier
  • 2 łyzki mleka w proszku
  • biszkopty okrągłe
  • czekolada
  • 1/4 szkl herbaty

Sposób przygotowania:

Placek efektowne sople lodu
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mąkę pszenną, proszek od pieczenia, kakao, ocet i olej i mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut w blaszce 25/36. Studzimy i przekrawamy na pół. Poncz: Niedużą ilość wody zagotowujemy i dodajemy cukier i alkohol, mieszamy i studzimy, ponczujemy zimne placki. Masa: Budyń gotujemy na mleku z cukrem. Chłodzimy, margarynę ucieramy i łączymy z chłodnym budyniem. Masa z mleka: Margarynę zagotowujemy z cukrem i wodą. Studzimy. Mieszamy z 2 szklankami mleka w proszku, dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku. Przełożenie ciasta: Biszkopt -połowa masy- biszkopt -reszta masy w nią wbijamy przekrojone na pół biszkopty, miejscem przecięcia wkładamy w masę, jeden koło drugiego- na nie kupkami dajemy masę z mleka na przemian kakaową z jasną, wierzchu nie wyrównujemy dekorujemy startą czekoladą.