gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Placek gruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo dobry placek, polecam

Placek gruszkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek gruszkowy

 

  • 6 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • PIANA
  • 6 białek
  • niecała szklanka cukru
  • DODATKOWO
  • 3 łyżki kakao
  • ok. 6-7 gruszek
  • bułka tarta

 

 

Sposób przygotowania:

Placek gruszkowy
Na stolnicę dać margarynę, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, śmietanę i dodatkowo żółtka. Całość bardzo dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części z której jedną dajemy do lodówki, a drugą wykładamy na brytfannę wysmarowana margaryną. Gruszki umyć, pozbawić skórek i pokroić na mniejsze części. Na ciasto wysypać trochę bułki tartej. Wysypać pokrojone gruszki. Następnie ubić białka z cukrem. Wyłożyć na gruszki. Następnie wyciągnąć ciasto z lodówki. 3/4 ciasta obrywać i wrzucać na bitą śmietanę. Pozostałość ciasta wymieszać z kakao i ciemne ciasto obrywać i wrzucać na pozostałą część bitej śmietany. Całość piec ok. 55 minut w 180 st.
Placek gruszkowy
Jedną połowę ciasta wyłożyć na brytfannę. Drugą dać do lodówki.
Placek gruszkowy
Ubic bitą smietanę, którą zaraz wyłożymy na ciasto.
Placek gruszkowy
Przygotować gruszki. Pozbawić skórki i pokroić na mniejsze części.
Placek gruszkowy
Przygotowane ciasto wg przepisu włożyć do pieca i piec w 180 st.

Tagi:

tarta placek